Objednávka

Kindle – konec odesílání MOBI na čtečku 

Kindle – konec odesílání MOBI na čtečku 

27.7.2022 | Redakce Palmknihy

Od 1. srpna 2022 mění společnost Amazon způsob odesílání e-knih na čtečky Kindle skrze službu Send to Kindle. Nově se e-knihy budou posílat ve formátu EPUB místo dosavadního MOBI.

Co to pro vás znamená?  

  • Změny v odesílání na čtečku vyřešíme my. Vy nemusíte dělat nic.  

  • Pokud si soubory stahujete z počítače přes USB kabel, dále stahujte formát MOBI.   

 

Zajímají vás detaily? Čtěte dále. 

Nově nebude možné odesílat e-mailem do čtečky e-knihy ve formátu MOBI. Služba bude místo nich přijímat e-knihy ve formátu EPUB. Ten dle Amazonu umožňuje lepší práci s textem a čtečky Kindle díky němu časem nabídnou uživatelům více funkcí. 

Ačkoliv to může budit dojem, že Amazon po 15 letech konečně přechází na otevřený formát e-knih EPUB, není to tak docela pravda. Soubory EPUB totiž bude přijímat pouze služba Send to Kindle a před odesláním do čtečky je dodatečně upraví do formátu AZW3. Vaše čtečka Kindle sama o sobě běžný soubor EPUB stále nebude moci otevřít, takže při nahrání přes kabel budete stále potřebovat soubor ve formátu MOBI.  

Co to znamená pro odesílání e-knih z Palmknihy.cz? 

Dobrá zpráva je, že nemusíte dělat nic. Vše potřebné zařídíme.  

  • Místo MOBI budeme posílat na vaše čtečky automaticky soubory EPUB. 

  • Pokud si do čtečky stahujete soubory přes kabel, stahujte stále soubory MOBI. Formát EPUB jako takový ještě není čtečkami Kindle podporován.  

 

Co dělat, pokud e-knihy zaslané na Kindle nejdou přečíst?

K plánované změně zasílání e-knih bohužel Amazon neposkytnul mnoho informací. Je každopádně možné, že dojde k potížím při čtení zaslaných souborů EPUB a to hlavně na starších čtečkách. Amazon v takových případech doporučuje aktualizaci firmware. Více v našem návodu.  

Co dělat, když aktualizace firmware nepomůže?  

Oprava pomocí aktualizace firmware bohužel nemusí fungovat pro čtečky Kindle Paper White 1 (Vyrobeno 2012). Pokud by tento problém skutečně nastal, majitelé těchto modelů si budou muset soubory MOBI stahovat do čtečky přes počítač a USB kabel. 

Verze vašeho prohlížeče je zastaralá!

a může vykazovat chyby v průběhu nákupu či v samotném zobrazení.
Pro nerušený nákup aktualizujte váš prohlížeč na nejnovější verzi nebo zvolte jiný prohlížeč.

Otevřít v Microsoft Edge Přesto pokračovat