Objednávka

Letní olympijské hry 2024

Letní olympijské hry 2024

22.7.2024 | Redakce Palmknihy
Rok se s rokem sešel a opět tu máme sportovní svátek – Olympijské hry. Ty se letos uskuteční v bohémské Paříži a to od 26. července do 11. srpna. 
 

Tato sportovní událost má dlouhou historii, která ve svém původu sahá až do antického Řecka. Není se proto čemu divit, že kolem olympijských her vzniklo a stále vzniká mnoho knih. Pojďme se podívat, které tituly by mohly zaujmout sportovní fanoušky, historiky a třeba také zvídavé čtenáře.

Historie olympijských her

Vznik novodobých olympijských her, jejichž počátek se datuje k roku 1896, byl inspirován antickými olympijskými hrami, které se konaly v Řecku do 4. století n.l. Je tedy jasné, že historie kolem her je bohatá a stala se součástí dějin. Nejen o jejím vzniku, ale také třeba o založení Mezinárodního olympijského výboru, jehož zakládajícím členem byl i Jiří Guth Jarkovský, pojednává kniha Athény 1896 od Zdeňka Škody. Pokud si však potrpíte na příběhy, které jsou mnohdy kuriózní a které se neodmyslitelně zapsaly ho historie her, pak bude kniha Nejúžasnější příběhy z olympijských her pro vás to pravé čtení.

Neuvěřitelné příběhy olympioniků

Kdo by v dnešní době neznal příběh našeho Emila Zátopka, nebo kuriózní vystoupení jamajského bobu na Zimní olympiádě v Calgary. Takové příběhy nás umí motivovat i dojmout a literatura jich je plná. Pojďme si několik z nich představit. Pokud zůstaneme v domácím prostředí, pak za pozornost rozhodně stojí komiksová kniha o již zmíněném Zátopkovi. Ilustrátor Jaromír 99 vizuálně zpracoval v komiksu Zátopek právě příběh kopřivnického rodáka, kterého zná téměř celý svět díky jeho píli a odhodlání. 

Zůstaneme u komiksů, ale přesuneme se do Somálska. Příběh běžkyně z této země je tragický a ukazuje nakolik jsou mezi sebou jednotlivé světy vzdálené. Účastnice her v Pekingu, se po svém návratu domů dočkala zákazu sportovat, běžkyně se ale nehodlala vzdát svého snu účastnit se další olympiády v Londýně. Svou cestu ale nedokončila. V komiksu Sen o olympiádě se o jejím příběhu dozvíte víc. Pokud se chcete dozvědět zajímavosti o českých sportovcích napříč roky, pak si přečtěte publikaci Encyklopedie olympioniků. Zajímavých příběhů sportovců je mnoho, ale nezapomeňte, že tím největším sportovcem všech dob byl a je Jára Cimrman.

Dětské sportovní knihy

Téma olympijských her sahá samozřejmě i do dětské literatury. Příběhy o vítězství, odhodlání, férové hře a motivaci nevzdat se po první prohře, jsou skvělým námětem na dětské knihy. Když jsou navíc spojeni oblíbenými hrdiny, pak je ideální dárek pro děti na světě. Pustit jim můžete například audioknihu Jak chtěl pan Spejbl na olympiádu nebo si s nimi přečíst komiksový příběh Asterix a olympijské hry.

 

Prohlédněte si náš kompletní přehled knih, které se věnují olympijským hrám a nalaďte se na letošní Paříž.

Připojte se k naší komunitě milovníků knih

Buďte součástí vášnivé čtenářské rodiny! Zanechte svůj email a dejte nám šanci vás inspirovat a rozšířit váš literární obzor.

Díky pravidelnému přísunu našich e-mailů budete vždy první, kdo se dozví o:

• Akčních slevách 

• Speciálních akcích (významná knižní výročí a události, soutěže atd.)

• Knižních novinkách

• O tom, co se v knižním světě děje

Verze vašeho prohlížeče je zastaralá!

a může vykazovat chyby v průběhu nákupu či v samotném zobrazení.
Pro nerušený nákup aktualizujte váš prohlížeč na nejnovější verzi nebo zvolte jiný prohlížeč.

Otevřít v Microsoft Edge Přesto pokračovat